Wat is het verschil tussen een rubberboot en een RIB boot?

Wanneer u er eentje in het water voorbij ziet komen, zou u het verschil met een reguliere rubberboot waarschijnlijk niets eens kunnen zien. Toch is een RIB boot wezenlijk anders dan een rubberboot. Wat is het verschil tussen een rubberboot en een RIB boot? Het verschil schuilt in de bodem. Waar een rubberboot een zachte bodem heeft, heeft een RIB boot een harde bodem. Ook zijn de tubes en de romp van een RIB vaak gemaakt van steviger materiaal. Wat dit betekent voor het varen en de ervaring, leest u hier.

Voor een groot gedeelte hetzelfde

Het verschil tussen een rubberboot en een RIB boot is dus – zeker wanneer zij zich in het water bevinden – niet zo heel erg zichtbaar. Net als een rubberboot is ook een RIB (RIB staat voor “Rigid Inflatable Boat” gevuld met lucht. Dit geldt echter niet voor de bodem. De bodem van een rubberboot bestaat uit zacht rubber. Die van een RIB uit hard polyester of aluminium. Dit maakt een groot verschil.

Het voordeel van een RIB ten opzichte van een rubberboot

Omdat een RIB beschikt over een harde bodem, biedt deze een aantal voordelen ten opzichte van een gewone rubberboot. Allereerst is er natuurlijk het gevoel dat de boot bezorgt. Een harde bodem voelt steviger en fijner dan een zachte. Temeer omdat u dankzij een harde bodem makkelijker over de boot kunt bewegen. Even iets pakken of met iemand van plek wisselen, gaat een stuk eenvoudiger en zonder gewiebel.

Een harde bodem betekent ook dat een RIB een stuk robuuster is dan een rubberboot. Dit maakt een RIB geschikt voor meer verschillende omstandigheden. Wat wilder water is voor deze boot geen probleem en ook kunnen stoten aan de onderkant veel beter worden opgevangen. Veel rubberboten kunnen worden voorzien van harde vloerdelen. Dit maakt hen echter nog niet gelijk aan RIBs: de binnenkant van de boot is op die manier weliswaar beter beschermd; de boot krijgt alsnog niet dezelfde stijfheid en blijft van onderen kwetsbaar omdat het pvc nog steeds kan scheuren.

Ook de tube en romp zijn een stuk steviger

Het verschil tussen een rubberboot en een RIB boot komt ook tot uiting in het materiaal van de tube. De tubes van een RIB zijn meestal niet vervaardigd van pvc, maar – zeker wanneer u kiest voor een hoogwaardig merk als Capelli – van veel steviger materiaal zoals neopreen of hypalon. De romp is meestal vervaardigd uit polyester of aluminium.

Het beste van twee werelden

Een RIB wordt over het algemeen beschouwd als een boot die het beste van twee werelden combineert: de wendbaarheid van een rubberboot met de stevigheid van een conventionele boot. Dit maakt volgens velen van RIBs de ultieme recreatieve vaartuigen voor mensen die comfort en luxe willen combineren met prestaties. RIBs zijn zelfs dermate robuust dat zij worden ingezet voor tal van specialistische taken. Zo worden zijn vaak gebruikt als reddingsboten of verkenningsboten in moeilijk begaanbare wateren. Door hun wendbaarheid, stevigheid en snelheid kunnen zijn vrijwel elke taak aan.

RIBs zijn verkrijgbaar met zeer krachtige motoren. Dit maakt hen veelzijdig: rustig cruisen is mogelijk, evenals sportief varen. De snelste RIBs zijn in staat om snelheden te halen waarmee zelfs verstokte waterskiërs of wakeboarders nog een uitdaging zullen vinden. Lees alle voordelen van een rib boot.

Zurück zum Blog