Welke rubberboot kopen?

Wil je een rubberboot kopen? Wij helpen je graag om het beste exemplaar te selecteren. Daarom hebben we een eenvoudig stappenplan opgesteld. Na het doorlopen hiervan weet je precies welke rubberboot je moet kiezen.

 

Stap 1: Aantal personen bepalen

Rubberboten, ofwel opblaasboten, zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Bedenk van tevoren met hoeveel personen je wilt varen. Wij verkopen exemplaren geschikt voor twee, drie en vier personen. Als je van plan bent om samen met je partner het water op te gaan volstaat een kleine tweepersoons rubberboot. Ga je met het hele gezin op pad? Kies dan voor een grote rubberboot.

Stap 2: Vaargebied bepalen

Pleziervaartuigen worden verdeeld in vier categorieën:

  • A: Oceaan
  • B: Offshore
  • C: Binnenwateren
  • D: Beschutte binnenwateren

De categorie geeft aan waar je je met de boot mag begeven. Rubberboten zijn in feite ontworpen voor korte vaartochten op binnenwateren of beschutte binnenwateren.

Wil je een buitenboordmotor monteren? Houd er dan ook rekening mee dat op bepaalde wateren alleen elektrische buitenboordmotoren (geen benzine buitenboordmotoren) zijn toegestaan.

Stap 3: PK’s van de eventuele motor bepalen

Welke motor je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. In het algemeen geldt: Hoe groter het vaartuig en hoe meer het moet kunnen dragen, hoe meer PK benodigd is. Hieronder een overzicht van het aanbevolen vermogen voor rubberboten tot 4 meter:

  • Twee personen: 2.5 PK
  • Drie personen: 4-5 PK
  • Vier personen: 6-8 PK
  • Vijf personen: 10-15 PK
  • Zes personen: 20+ PK

Als je niet in het bezit bent van een vaarbewijs adviseren wij om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK aan te schaffen. Meestal blijf je dan onder de 20 kilometer per uur.

 

Stap 4: Materiaal kiezen

Ondanks dat er wordt gesproken over een rubberboot, worden de tubes (drijvers) en kiel vaak gemaakt van pvc in combinatie met andere synthetische materialen. Sommige modellen zijn ook voorzien van een pvc-bodem. Dit materiaal is sterk en relatief voordelig. Pvc-boten hebben een groot drijfvermogen en worden voornamelijk gebruikt voor korte vaartochten. Bijvoorbeeld als je voor anker ligt of over een kleine rivier wilt varen waar je met een groot schip niet kan komen. Of gewoon voor plezier op het water. Wij hebben kwalitatief hoogwaardige pvc-opblaasboten van AQUAPARX in het assortiment.

 

Stap 5: Bodem kiezen

Er zijn verschillende type bodems, zoals:

Bij de keuze voor een vloer spelen de beschikbare ruimte en gestelde eisen aan het gewicht, de stabiliteit en de vaareigenschappen een rol.

Luchtbodem

Een rubberboot met een luchtbodem, ook wel Airdeck genoemd, is licht van gewicht en heeft zeer goede vaareigenschappen, mede door de opblaasbare kiel/V-bodem. 

Lattenbodem

Een rubberboot met een lattenbodem is klein verpakt, makkelijk op te rollen en snel vaarklaar. Het is de ideale bijboot om even mee naar de kant te varen als je voor anker ligt. Nadelen zijn dat er geen opblaasbare kiel is en de bodem niet zo stabiel is. 

Aluminium bodem

Een aluminium vloer is zeer stevig en stabiel. Rubberboten met een dergelijke bodem kunnen dan ook beter planeren. Ze zijn voorzien van een opblaasbare kiel (deze loopt onder de vlonders door). Nadelen kunnen zijn dat het gewicht toeneemt en dat de vlonders niet in de tas passen voor transport. Deze moet je dus los mee nemen. 

Back to blog