Hoe hard gaat een buitenboordmotor?

Hoe hard gaat een buitenboordmotor? 

Wij krijgen vaak de vraag hoe hard een buitenboordmotor gaat. Dit heeft met verschillende factoren te maken, denk dan aan lengte van de rubberboot, hoe diep de V-bodem is, hoeveel personen er mee gaan en waar je vaart. Met "waar je vaart" bedoelen we vaar je op een plas waar geen stroming in het water zit of vaar je op een rivier of kanaal waar juist veel stroming in het water zit. 

Wij gaan uit met de volgende metingen van een rubberboot onder de 3 meter. Met één persoon op een plas met weinig tot geen stroming. 

Hoe hard gaat een 2,5PK buitenboordmotor? 

Voor deze test gingen wij uit van een 2,5PK benzinemotor met een AQUAPARX 280PRO MKIII, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot worden bestuurd door een kind vanaf 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5PK.

 

Hoe hard gaat een 4PK buitenboordmotor?

Voor deze test gingen wij uit van een 4PK benzinemotor met een AQUAPARX 280PRO MKIII, waarmee de snelheid onder de 20 km/uur blijft. Daarmee mag de boot worden bestuurd vanaf een leeftijd van 16 jaar of ouder.

 

Hoe hard gaat een 5PK buitenboordmotor? 

Voor deze test gingen wij uit van een 5PK benzinemotor met een AQUAPARX 280PRO MKIII, waarmee de snelheid op een astronomische 25 km/uur kwam. Daarmee mag de boot worden bestuurd vanaf een leeftijd van 16 jaar of ouder met vaarbewijs.

Wij adviseren dan vaak om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK te nemen en meestal blijf je dan onder de 20 km per uur. Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.

Back to blog