Heb ik voor een rubberboot een vaarbewijs nodig?

Een voordeel aan het varen met een rubberboot is dat je alleen een vaarbewijs nodig hebt wanneer je boot langer is dan 15 meter en/of harder vaart dan 20km/u. Dit geldt overigens voor elk vaartuig en dus niet alleen voor rubberboten. De gemiddelde rubberboot is niet langer dan 4 meter, je hebt daarom geen vaarbewijs nodig. Echter moet je wel rekening houden met je snelheid. Als je geen vaarbewijs hebt raden wij je aan om niet te varen met elektromotoren of benzinemotoren met een vermogen van 5PK of meer. Bij dit vermogen loop je namelijk het risico dat je harder vaart dan 20 km/u.

Waar mag je varen met vaarbewijs 1?

Met vaarbewijs 1 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. In Nederland bestaat dit uit bijna alle binnenlandse wateren zoals bijvoorbeeld de Rijn, de Lek en de IJssel. Let wel op, het IJsselmeer, het Markermeer en de Waddenzee zijn hiervan uitgezonderd.

Waar mag je varen met vaarbewijs 2?

Met vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren varen. Denk hierbij aan de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, het IJsselmeer, het IJmeer, het Markermeer, de Eems en de Dollard. Handig om te weten, je kunt alleen vaarbewijs 2 behalen als je in bezit bent van vaarbewijs 1.

Back to blog