De voor- en nadelen van elektrisch varen.

De voor- en nadelen van elektrisch varen.

Het varen met een elektrische buitenboordmotor is de laatste jaren erg bekend geworden. Maar waarom is elektrisch varen eigenlijk de beste manier om te varen? Op deze pagina leggen wij in detail de belangrijkste voor- en nadelen uit over elektrisch varen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat zijn de voordelen van elektrisch varen?

#1 Elektrische buitenboordmotoren zijn erg stil

Elektrische buitenboordmotoren maken geen geluid. Dit komt omdat het vermogen van je motor ontstaat uit een accu in plaats van brandstof. Hierdoor kan je erg stil over het water varen en kan je volledig tot rust komen. Daarnaast kan je gemakkelijk gesprekken voeren met je vrienden of familie zonder je stem te verheffen.

#2 Elektrische buitenboordmotoren vergen weinig onderhoud

Elektrische buitenboordmotoren vragen nauwelijks onderhoud. Deze elektromotoren zijn compact, makkelijk in gebruik en beschikken over weinig onderdelen. Zo bestaat een volledig vaarpakket uit een motor, accu, accubak en acculader. Benzinemotoren beschikken over vele onderdelen waardoor er snel slijtage kan ontstaan aan de motor. Hierdoor ben je veel tijd en geld kwijt aan het onderhoud van een benzinemotor.

#3 Elektrische buitenboordmotoren zijn zeer eenvoudig te installeren

Aangezien elektrische buitenboordmotoren bestaan uit weinig componenten kan je deze motoren gemakkelijk installeren en er mee varen. Je installeert de elektrische buitenboordmotor namelijk eenvoudig op de spiegel. Het enige wat je nodig hebt is een elektromotor, een accu, accubak en acculader. Sommige elektromotor beschikken over een geïntegreerde accu zodat je zelfs geen accu hoeft aan te schaffen.

#4 Elektrische buitenboordmotoren tasten natuur en milieu niet aan

Elektrische buitenboordmotoren zijn muisstil en daardoor tasten ze de natuur om je heen niet aan. Vogels en andere dieren schrikken bijvoorbeeld van het geluid van benzinemotoren. Daarnaast wordt het milieu niet aangetast door elektromotoren omdat ze geen uitstoot veroorzaken. Hierdoor mag je overal varen met elektrische buitenboordmotoren, in tegenstelling tot benzinemotoren die niet in beschermde natuurgebieden mogen varen.

 

Wat zijn de nadelen van elektrisch varen?

#1 Benzinemotoren gaan harder dan elektrische buitenboordmotoren

Het grootste nadeel aan elektromotoren is dat benzinemotoren sneller varen. De elektrische buitenboordmotoren in combinatie met een vaaraccu van tegenwoordig kan niet concurreren met een benzinemotor van hetzelfde formaat. Elektrische buitenboordmotoren zijn dus niet geschikt om over het water te schieten met zeer hoge snelheden.

#2 Benzinemotoren kunnen langer varen dan elektrische buitenboordmotoren

Daarnaast kunnen benzinemotoren langer varen dan elektromotoren. Alhoewel dit afhangt van de grote van de brandstoftank kunnen benzinemotoren over het algemeen toch langer varen. Dit komt omdat elektromotoren afhankelijk zijn van een beperkte accucapaciteit. Wel kan je met de meeste elektromotoren (mits je de juiste accu hebt) gemakkelijk 4-5 uur varen op halfgas. 

Back to blog